Hoe maak ik mijn huis winterklaar?

Geplaatst op

Na een lange zomer staan de koude wintermaanden weer voor de deur. Om de winter voor te zijn is het belangrijk om uw huis zo goed mogelijk op de donkere en koude maanden voor te bereiden. Dit kan door te isoleren om warmteverlies tegen te gaan, maar ook door verschillende andere maatregelen te treffen. De loodgieters van SOS Snelservice kunnen u helpen uw huis door de koudste winters heen te helpen.

Isoleren

Tocht is een groot gevaar op plekken waar de watermeter, hoofdkraan en de leidingen zitten. Hiermee wordt de kans vergroot dat de leidingen bevroren kunnen raken. Daarom is het belangrijk om gaten en kieren te dichten zodat er geen tocht bij kan komen.  Het is wel belangrijk om de ruimte waar zich de hoofdkraan, de watermeter en de leidingen zitten, altijd goed te ventileren. Er moet dus wel lucht bij kunnen komen, maar geen koude lucht. Lukt het niet om de ruimte alleen met warme lucht te ventileren, dan is het belangrijk om alleen de waterleidingen en de watermeter met isoleermateriaal te isoleren.

Cv-ketel

Handig is om uw cv-ketel eens in de twee jaar tijd te laten onderhouden door een specialist. De ketel moet worden schoongemaakt en gecontroleerd, zodat u niet op een later moment tegen problemen aanloopt. Daarnaast herkent u een te lege cv-ketel aan het borrelende of tikkende geluid. Belangrijk is dan om de cv-ketel bij te vullen, want anders worden de radiatoren niet overal goed verwarmd. Daarnaast is het slim om na te gaan hoe lang uw cv-ketel al draait. Een gemiddelde cv-ketel gaat zo’n 12 tot 15 jaar mee. Heeft u een verouderde cv-ketel? Dan kunt u deze het beste vervangen voor een nieuwe, energiezuinige hr-ketel.

Thermostaat

Belangrijk is om de verwarming in de nacht op zo’n 12 graden te laten staan. Met de thermostaat op 12 graden kan het water namelijk niet bevriezen. Draai de radiatoren licht open zodat het water door de radiator kan stromen en het niet stil kan gaan staan. Mocht het zo zijn dat de thermostaat toch te laag heeft gestaan en het water in de radiatoren of de leidingen bevroren is, kunt u de radiator geleidelijk aan opwarmen met een föhn. Mocht het zo zijn dat er een scheurtje in de leidingen zit is het verstandig om de hoofdkraan dicht te draaien en een loodgieter te bellen.

Meer tips

  • Sluit in de avonduren de gordijnen om zo de warmte binnenshuis te houden.
  • Plaats tochtvangers op uw deuren en een tochtborstel op uw brievenbus. Op deze manier wordt de tocht buiten de deur gehouden.
  • Zorg dat uw dakgoot schoon is en vrij van bladeren en ander afval. Als het water niet goed weg kan stromen kan dit leiden tot schade aan uw dakgoot en uw dak.
  • Zorg dat de buitenkraan leeg is. Draai eerst de aftapkraan tussen de hoofdkraan en de buitenkraan dicht. Laat daarna de leiding leeglopen door de buitenkraan en draai daarna de aftapkraan open. Laat de buitenkraan wel open staan, maar sluit de aftapkraan weer af.

Nog beter voorbereiden op de winter?

Wilt u uw woning nog beter voorbereiden op de winter, laat dan een expert uw hele huis controleren. Een loodgieter speurt namelijk gemakkelijk problemen op en kan deze dan in overleg met u oplossen. Zoekt u een loodgieter in Amsterdam? U kunt ons ieder uur van de dag bereiken op 020-616 64 64.

© 2024 Alle rechten voorbehouden | Powered by iClicks