Koolmonoxide; een gevaarlijke sluipmoordenaar

Geplaatst op

Koolmonoxide is een sluipmoordenaar waaraan in Nederland elk jaar ongeveer 11 mensen overlijden. Een koolmonoxidevergiftiging is de oorzaak van dit overlijden, deze vergiftiging ontstaat in veel gevallen door een slecht onderhouden CV ketel (of een ander soort ketel waarin een verbranding plaatsvindt). Hoe ontstaat dit gas, waar herken ik het aan en hoe kan ik dit voorkomen? In dit blog zullen wij antwoord geven op de laatste drie vragen.

Het ontstaan van koolmonoxide

Koolmonoxide (CO), is een zeer giftig gas dat ontstaat door de onvolledige verbranding van gas. Deze onvolledige verbranding komt vaak door een tekort aan verse lucht toevoer, maar ook mankementen of vervuiling in de brander kan een oorzaak zijn van een onvolledig verbranding. Naast bovengenoemde oorzaken kan ook de installatie van invloed zijn op het ontstaan van koolmonoxide, wanneer een ketel verkeerd wordt geïnstalleerd kan dit ernstige gevolgen hebben. Het grootste probleem van koolmonoxide is de geur- en kleurloosheid. Wanneer dit gas in huis aanwezig is, merk je er dus niks van en voor dat je het weet ben je dan bewusteloos. Toch zijn er wel een aantal manieren om deze stof tijdig te herkennen.

Hoe herken ik koolmonoxide?

Koolmonoxide wordt razendsnel opgenomen door het menselijk lichaam, dit gaat vele malen sneller dan zuurstof en daardoor ontstaat hypoxie (zuurstoftekort). Toch zijn er een aantal symptomen waar u de aanwezigheid van deze stof kunt herkennen. Hieronder vindt u deze herkenningspunten.

  • Uw lichaam begint lichte griepverschijnselen te vertonen denk daarbij aan een lichte hoofdpijn, een misselijk gevoel, gevoel van overgeven en slaperigheid.
  • Door het gas kunt u zich enigszins verwart voelen waarbij u hartslag omhoog zal gaan
  • Als de hoeveelheid koolmonoxide toeneemt treden er ernstige complicaties op, denk daarbij aan bewusteloosheid, coma of blijvende hersenschade.

Hoe voorkom ik koolmonoxide in mijn woning?

Een koolmonoxidevergiftiging kunt u voorkomen door uw ketel, rookkanaal, schoorsteen etc. jaarlijks te laten controleren door een gecertificeerd bedrijf. SOS Snelservice B.V. is zo’n bedrijf, wij hebben jaren lange ervaring op het gebied van ketelonderhoud en weten dan ook als geen ander hoe deze moeten functioneren. Koolmonoxide is een serieuze zaak en daarom is het van belang om deze controles tijdig en herhaaldelijk uit te voeren. Op deze manier kan deze sluipmoordenaar echt de das om worden gedaan. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van SOS Snelservice B.V.? Kijk dan snel op https://www.sossnelservice.nl/ voor meer informatie.


Informatie film over koolmonoxide gemaakt door Brandweer Nederland

© 2024 Alle rechten voorbehouden | Powered by iClicks