Frituurvet door de wc? Geen goed idee!

28 April, 2016 09:49

Elke Nederlander spoelt per jaar gemiddeld 3,5 kilo afval door het riool. Berekend in vuilniszakken zijn dat 9,6 miljoen volle zakken voor heel Nederland. Het is soms niet duidelijk wat er wel en niet in het riool mag worden gegooid. Wij vertellen u daarom wat er in het riool kan en wat de gemeente liever ergens anders gedeponeerd ziet worden.

Wel in het riool

-          Toiletpapier. Het papier wordt er bij de waterzuiveringsinstallaties zonder problemen uitgefilterd. Grote hoeveelheden toiletpapier kunnen overigens alsnog een verstopping van de wc veroorzaken.

-          Etensresten. Etensresten mogen in het riool als ze door het zeefje van uw afvoerputje passen. In dat geval is het klein genoeg om probleemloos door te stromen.

-          Restanten van huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Algemene reinigingsmiddelen kunnen gewoon door de gootsteen.

-          Vochtige toiletdoekjes. Deze doekjes zijn lange tijd een punt van discussie geweest, maar tegenwoordig kunt u ze gewoon zorgeloos door de wc spoelen. De samenstelling van de doekjes is gewijzigd, waardoor ze geen probleem meer vormen voor de riolering. Op de verpakking van de doekjes staat sinds 2010 aangegeven of het wel of niet door het toilet gespoeld mag worden.


Niet in het riool

-          Medicijnen. Restanten kunt u inleveren bij uw apotheek. Om te voorkomen dat ook andere medicijnresten via urine in het riool terecht komen, lopen er verschillende proeven in Nederland. Zo hebben medicijngebruikers in Overijssel tijdens een proef een plaszak gebruikt, zodat hun urine in vaste vorm via het restafval weggegooid kon worden.

-          Verf (ook waterverdunbare). Verf en verfrestanten zijn schadelijk voor het grondwater en kunt u inleveren als klein chemisch afval bij het gemeentedepot.

-          Vet, (vloeibaar) frituurvet, olie. Bij het doorspoelen blijft er een laag vet achter in de rioolbuis. Ander vuil hecht zich hieraan vast en zo slibt een buis langzaam dicht. Het advies is om vet in de verpakking terug te gieten. Gestold vet mag in de afvalbak.

-          Schoonmaakdoekjes. Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende reinigingsdoekjes, van brilpoets- tot tafelreinigingsdoekjes. Alleen vochtige toiletdoekjes mogen tegenwoordig het riool in. Om duidelijkheid te verschaffen zetten fabrikanten op de verpakking of iets in de wc kan worden gegooid of niet.

-          Chemicaliën. Alle vormen van chemicaliën als terpentine, benzine of insecticide kunt u als klein chemisch afval inleveren bij het gemeentedepot.

Toch een verstopt riool?

Mocht u ondanks alle voorzorgen toch verstopping hebben, dan staan de vakmensen van SOS Snelservice dag en nacht voor u klaar. U kunt ons altijd telefonisch bereiken op 020-616 6464.

< Oma weet het beter De lente komt eraan >